PROGRAMMA

Meer tijd voor je patiënten en minder administratieve lasten—dat is de belofte van kunstmatige intelligentie (AI). Tijdens deze keynote van Jeroen Krouwels ontdek je hoe AI jouw werk als zorgprofessional verandert en ondersteunt en wat er van jou verwacht wordt.
Dit kan je verwachten:

  • Krijg praktische tips om met AI aan de slag te gaan, inzicht in ethische en privacy kwesties, en inspirerende voorbeelden uit de praktijk;
  • Van slimme assistenten tot zorgrobots: AI helpt bij routinetaken, complexe zorgvragen en het verlagen van werkdruk;
  • Ontdek hoe jij voorbereid kunt zijn op de zorg van morgen.

Mantelzorgers verlenen zorg die voorheen door verpleegkundigen gedaan werd. En ze worden door verpleegkundigen onderwezen zodat zij in de thuissituatie meer zelf kunnen doen. En daar zijn mantelzorgers opvallend blij mee.

Leer meer over:

  • De grote bewegingen op het gebied van mantelzorg;
  • De medische handelingen die de mantelzorger (wettelijk) mag uitvoeren;
  • Een goed en gelijkwaardig samenspel ontwikkelen tussen cliënt-verwanten-vrijwilligers-formele zorgverleners;
  • Rekening houden met draagkracht, draaglast, behoefte aan autonomie van de cliënt/verwant, training en uitvoering.

Verpleegkundigen zien grote uitdagingen om Passende Zorg te leveren aan kwetsbare ouderen. Samen Beslissen is een belangrijke pijler van Passende Zorg. Bij kwetsbare ouderen zien we een verschuiving van ziektegericht naar persoonsgericht Samen Beslissen. De nadruk ligt meer op de ervaren gezondheid van ouderen en behoud en verbetering daarvan, dan op individuele behandeling van alle mogelijke medische aandoeningen. Dit betekent dat Samen Beslissen niet pas in acute situaties begint, maar al eerder, thuis, in de huisartsenpraktijk of bij een poliklinische afspraak in het ziekenhuis. Hoe geef je als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist handen en voeten aan persoonsgericht Samen Beslissen? En hoe neem je de patiënt en zijn naasten hierbij goed mee?

Na de lezing weet je:

  • Wat de drie verpleegkundige rollen zijn bij samen beslissen;
  • Hoe je oudere patiënten en hun naasten kunt betrekken bij samen beslissen;
  • Wat het verschil is tussen ziektegericht en persoonsgericht samen beslissen.

Zorgprofessionals geven elke dag veel aan anderen. Maar hoe zorg je goed voor jezelf? In deze lezing laat Dr. Juriaan Galavazi zien waarom zelfzorg geen luxe is, maar een noodzaak.

Je leert:

  • Hoe je stress en werkdruk beter aankunt;
  • Hoe je grenzen stelt zonder schuldgevoel;
  • Waarom luisteren naar je eigen lichaam en gevoelens zo belangrijk is;
  • Welke praktische tips en inzichten je helpen om met meer energie en plezier in je werk te staan.

Want pas als jij goed voor jezelf zorgt, kun je er écht zijn voor anderen.

Sessies

Maak je klaar voor de generatie die de toekomst van de zorg gaat veranderen. Ontdek hoe jij Gen Z hier het best in kunt begeleiden. Miriam Boer neemt je mee in het leren van Gen Z. Wie is deze nieuwe generatie en wat zijn leervormen die gericht zijn op actieve betrokkenheid, creativiteit, samenwerking en technologische integratie?
  • Het begint bij begrip dat Generatie Z anders denkt, leert en werkt.
  • Leer hoe generaties ontstaan, wie Generatie Z is, wat belangrijk voor hen is en hoe je ervoor zorgt dat je Generatie Z aan boord houdt
  • Ervaar welke werkvormen goed aansluiten bij deze nieuwe generaties zodat jij nog beter hen in het leerproces kunt begeleiden én het voor jezelf ook leuker maakt
Besef jij als verpleegkundige/ verzorgende steeds vaker dat duurzamer werken in de zorg nodig is om onze planeet leefbaar te houden? Van minder incontinentiemateriaal en kiezen tussen nitril of latex handschoenen, tot het terugdringen van infuusmateriaal. Van op de fiets naar je werk, tot voedingsadvies aan je patiënt of cliënt. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben in korte tijd veel duurzaamheidsinitiatieven omarmd. Initiatieven die niet alleen leidden tot minder afval en minder energieverbruik, maar veelal ook tot minder kosten en minder verpleegkundige of verzorgende handelingen. Én tot veel plezier en voldoening om dit samen voor elkaar te krijgen. Als veruit de grootste beroepsgroep binnen de zorg kunnen we immers het verschil maken. Pak je kans en leer in deze sessie wat jouw verpleegkundige invloed is op duurzaamheid in de zorg! Na het volgen van de deze sessie heb je geleerd
  • Op welke wijze je binnen je eigen organisatie met duurzame zorg aan de slag kunt
  • Aan wat voor een initiatieven je kunt denken; en waarom je het zou doen.
  • Bespreken we koppelkansen passende bij planetaire gezondheid.
Door vergrijzing en zorgtekorten zijn mantelzorgers langdurig belast met intensieve zorgtaken. Het bevredigen van psychologische basisbehoeften stimuleert mantelzorgers om ook voor zichzelf te blijven zorgen. Na de sessie is je kennis over coaching, motivatie, gedragsverandering en psychologische basisbehoeften uitgebreid. Deze kennis stelt je in staat om mantelzorgers effectiever te ondersteunen en hen te helpen om de uitdagingen van hun rol aan te gaan. Dit zijn drie inzichten die je opdoet na het bijwonen van de kennissessie ‘Mantelzorgers meer Grip op hun leven bieden’:
  • • Je begrijpt welke behoeftefrustraties mantelzorgers ervaren
  • • Je leert hoe je als professional een wetenschappelijk onderbouwde aanpak kunt toepassen die welzijn en zelfzorg bevordert
  • • Je ontdekt hoe je uit de zorgmodus kunt blijven en het eigenaarschap van de mantelzorger kunt aanspreken.

Hoe kunnen we Reablement gebruiken om ons huidige zorgstelsel opnieuw in te richten en te bewegen naar de ‘nieuwe kijk op zorg?’ In deze sessie vertelt Damas Weideveld over zijn zoektocht naar Reablement als interventie voor toekomstbestendige ouderenzorg. Damas vertelt over de praktijk, de dilemma’s en de paradoxen. Vervolgens geeft hij concrete handvatten om tot een interventieprogramma te komen die een win-win situatie creëert voor heel ons zorgstelsel.

Er komt nogal wat op ons af: meer (en complexere) patiënten en minder verpleegkundigen om hen te verplegen, het lijkt een onmogelijke opdracht. Het vraagt om een andere benadering van het verpleegkundig vak en ieders positie in de zorg.

In deze sessie hoor je hoe Gerbrecht van der Meulen & Melanie Oostrom met het project Mission (Im)possible, samen met iedereen die het aangaat, de kliniek van de toekomst ontwerpen, waarbij de zorgprofessional de leiding heeft. Zo hopen zij anderen te inspireren ook aan de slag te gaan met het dreigende zorg tekort en hierin zelf de regie te nemen.

Scroll naar boven